Обвиниха 13 абонати на Туитър в провокации

Обвиниха 13 абонати на Туитър в провокации | StandartNews.com

Адана. Тринадесет души са дадени на съд в турския град Адана по обвинение, че са използвали социалната мрежа Туитър за организиране на агресивни действия и погроми срещу публична и частна собственост, съобщи в. "Джумхуриет".

Петима блогъри са били арестувани в събота във връзка с протестите, които тресат южната ни съседка от десет дни насам. Другите са арестувани в понеделник. Сред тях има и две жени.

Официалната формулировка на обвинението е, че с туитовете си са "подтикнали към щети над обществени сгради и частни имоти и автомобили, както и агресия срещу полицаи". Миналата седмица полицията в Измир арестува други 34 юзъри за това, че използвали Туитър за организиране на безредици, но всички те са били освободени по-късно. Твърдеше се, че сред тях има и двама български изселници.

Туитър е голям трън в очите на премиера Реджеп Тайип Ердоган, който неколкократно нарича мрежата "най-голямата заплаха за обществото". Тя пък му отвръща с изобилие от карикатури, например как полицията се опитва да разпръсне ято врабчета - алюзия с логото на Туитър. Или как Ердоган се опитва да хване и да пъхне в клетка популярната синя птичка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай