Обама пада на голф

Кучето му пътува със собствен самолет до Мартас Винярд

Обама пада на голф | StandartNews.com

Президентът на САЩ Барак Обама започна ваканцията си в курорта Мартас Винярд с лек фалстарт, като пред очите и камерите на журналистите не успя да покаже завидни голф умения, а вместо това пропусна да вкара топката няколко пъти, съобщава в. "Дейли мейл".

Обама и семейството му пристигнаха в курорта в неделя и президентът веднага се отдаде на любимото си занимание - голфа. Журналистите бяха допуснати за кратко да присъстват в началото на играта, но тя започна с неуспех на президента. Първия път топката прескочи дупката с цели 5 метра. Обама не успя да вкара и от втория път и дори си удари коляното. След третия удар вече постигна целта си. Партньори на президента в играта бяха Марвин Никълсън - един от неговите помощници, главният готвач на Белия дом Сам Кас и финансовият консултант Робърт Улф.

Междувременно в луксозния курорт, където Обама и семейството му ще почиват до 18 август, пристигна и президентското куче Бо. Домашният любимец бе докаран от Белия дом с отделен самолет няколко часа след пристигането на "Еър форс 1".

Първото семейство на САЩ тази година е отседнало в луксозната вила "Чилмарк" в курорта, собственик на негов приятел бизнесмен от Чикаго. Смята се, че наемът на имота за седмица струва между 40 000 и 60 000 долара. Отделно за охраната на Обама са наети 70 стаи в близък хотел, всяка от които струва по 345 долара на нощ. Агентите на Сикрет сървис трябва да се грижат както за безопасността на президентското семейство, така и за техния багаж, който включва два големи чувала с баскетболни топки. По оценки на експерти общите разходи за ваканцията може да достигнат 2 милиона долара.

Въпреки солидните харчове обаче тазгодишната почивка на американския президент е малко по-скромна от предишни години. Тогава Обама и семейството му ходеха в друга вила в "Мартас Винярд" - имението "Блу херън фарм", което обаче през последната година бе продадено и вече не е достъпно за външни наематели.

Заради почивката на президентското семейство останалите туристи в "Мартас Винярд" ще срещнат някои неудобства, предупредиха властите в курорта. Главните улици ще бъдат затваряни, когато кортежът на президента минава, и туристите ще трябва да се справят с по-дълги и обиколни маршрути. "Ако някой е недоволен от това затваряне, трябва да пише на Белия дом", предупредиха местните власти.

Депутати протестират срещу кратка ваканция

Френските депутати излязоха в едномесечен отпуск, обмисляйки бунт срещу адското работно темпо във френския парламент, пише в. "Фигаро".

Депутатите и сенаторите ще се върнат на работа на 9 септември за нова извънредна сесия, която е третата, откакто са започнали петгодишния си мандат. През юли те имаха друга такава, която буквално ги изтощи.

Народните представители са против проточването на заседанията през нощта и насрочването на заседания в понеделник и петък, когато по принцип те имат срещи с избиратели в избирателните си райони.

През юни депутатът от радикалната левица Ален Турне изрази недоволството си, че заседанията приключват в 2,30 след полунощ и на следващия ден депутатите трябва да идват на ново заседание в 9,30 ч. Той нарече този ритъм истински тормоз.

Заради преумора депутатката, която е докладчик за банковия закон, Карин Берже дори е припаднала в парламента през юни.

Председателят на законодателната комисия в парламента, социалистът Жан-Жак Юрвоа, заяви, че има твърде много закони за обсъждане, текстовете не са добре подготвени и се работи по ускорената процедура, тоест по един прочит на закон във всяка камара. Той самият издържал на работното темпо благодарение на напитки с кофеин.

56 речи чакат Меркел след почивката

Германската канцлерка Ангела Меркел се връща тази седмица от ваканция и веднага ще се впусне в предизборната кампания за вота на 22 септември, съобщават германските медии. В програмата й има предвидени 56 речи, първата от които е на 14 август. Само за тази седмица Меркел ще участва в седем митинга.

Три седмици преди парламентарните избори Меркел си почива, без да се притеснява от предизборната битка. Популярността й е много висока и затова Меркел си позволи 18 дни ваканция. Голяма част от тях тя прекара в Сулден, в Италианските Алпи, заедно със съпруга си. Анкета посочва, че 85 % от населението нямат нищо против дългата ваканция на немската "желязна лейди".

Руският президент Владимир Путин превърна ваканцията си в истинско шоу. В края на юли кадри на президента на корабче редом с премиера Дмитрий Медведев или пък докато се къпе в пусти райони на Сибир, обиколиха света. Сред тях беше и прочутият фотос, на който Путин държи уловена от него щука с тегло 21 кг, заради която той се превърна обект на подигравки в социалните мрежи в интернет.

Британският премиер Дейвид Камерън си позволи четири ваканции, което дразни мнозина в момент, в който доста британци трудно свързват двата края. В края на юли Камерън беше със семейството си в Португалия, а през май със съпругата си беше на Ибиса. През август Камерън ще отдъхва още два пъти в Корнуол и в Шотландия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай