Обама обяви война на ИД

Обама обяви война на ИД | StandartNews.com

Президентът на САЩ Барак Обама поиска от Конгреса формално разрешение за обявяване на война срещу ислямистката групировка "Ислямска държава", съобщи АП. Посочената от президента причина е, че ако ислямистите не бъдат спрени, то те "могат да се превърнат в пряка заплаха за САЩ".

Обама е изпратил на Конгреса закон в три страници, който разрешава употребата на военна сила срещу терористичната групировка. В писмо до конгресмените, изпратено заедно с текста на закона Обама ги призовава да "демонстрират пред света, че сме обединени в решимостта си да се справим с тази заплаха".

Разрешението за водене на бойни действия е за период от три години, като няма ограничения на каква територия американските войски имат право да водят бойни действия срещу "Ислямска държава". Тригодишният период означава, че войната срещу терористичната организация ще продължи и по време на мандата на следващия американски президент.

Атеист уби трима мюсюлмани в САЩ

Американската полиция арестува мъж, който уби трима студенти мюсюлмани в университетския град Чапъл Хил в щата Северна Каролина в САЩ. Стрелецът, 46-годишният Крейг, се е предал сам на полицията след касапницата, извършена близо до университетския комплекс в града. Жертвите са 23-годишният студент по стоматология в Университета на Северна Каролина Дей Шади Баракат, 21-годишната му съпруга Юсор Абу-Сала и нейната 19-годишна сестра Разан. Полицията още не е уточнила мотивите на нападателя, който е от квартала на жертвите. В социалните мрежи Крейг Стивън Хикс е известен като атеист, който ругае всички религии. Преди няколко седмици той публикува снимка на своя револвер.

Австралия осуети готвен атентат

Австралийските служби за борба с тероризма обявиха, че са осуетили непосредствена атака, свързана с "Ислямска държава", след ареста на двама мъже в Сидни, съобщи Ройтерс. Австралия е в повишено състояние на тревога за атаки от страна на местни ислямисти от миналата година.

При обиск на къщата, в която двамата живели, са иззети мачете, ловен нож, видео със заплаха за нападение и знаме на ИД. Според властите, те щели да извършат терористичния акт във вторник, ако не били разкрити и задържани.

В Белгия пък приключи на първа инстанция най-големият антитерористичен процес в страната. Съдът в Антверпен призна 45 души за виновни по обвинения, свързани с тероризъм. Присъда от 12 г. затвор получи Фуад Белкасем, лидер на групировката "Шериат за Белгия", която изпращала джихадисти в Сирия. Другите подсъдими получиха между 3 и 15 г. Само 7 от обвиняемите присъстваха на делото. Смята се, че останалите са в Сирия и поне деветима от тях са убити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай