Обама: Имаме шанс да спасим планетата

Обама: Имаме шанс да спасим планетата | StandartNews.com

Световните лидери приветстваха споразумението за ограничаването на климатичните промени, одобрено официално късно вечерта в събота. Американският президент Барак Обама определи сделката като "най-големия ни шанс за спасяване на планетата". Текстът предвижда ограничаване на затоплянето до 2 градуса над прединдустриалните нива и периодични отчети за напредъка на всички страни по света.

Обама определи споразумението като "най-добрия шанс, който имаме, за да спасим единствената планета, която имаме". "Това споразумение означава по-малко въглеродно замърсяване, което застрашава нашата планета, и повече работни места и икономически растеж, задвижван от нисковъглеродни инвестиции".

Договорът бе приветстван и от Китай и Индия, които са сред най-големите замърсители в световен мащаб.

Споразумението бе постигнато след двуседмична работа на представители на близо 200 държави в Париж. Освен за ръста на температурите, те се разбраха още да търсят баланс между произвежданите от човечеството парникови газове и обемът, който дърветата и растенията могат да поемат и преработят. Целта е това да бъде постигнато през втората половина на столетието. На всеки 5 години пък участващите страни ще представят доклад за напредъка си, а на развиващите се страни ще бъдат предоставяни по 100 млрд. долара годишно до 2020 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай