Обама и Ромни се готвят за последния дебат преди вота

Обама и Ромни се готвят за последния дебат преди вота | StandartNews.com

Вашингтон. Американският президент Барак Обама и опонентът му, републиканеца Мит Ромни, навлизат от днес в интензивна тридневна подготовка за първия от предстоящите три телевизионни предизборни дебата, които трябва да дадат последната възможност на американските гласоподаватели да направят своя избор за държавен глава за следващите четири години.


Първият 90-минутен дебат ще се състои тази сряда в Денвър, предаде бТВ. На него за пръв път американските граждани ще могат да наблюдават Барак Обама и Мит Ромни един до друг. По този начин избирателите, ще имат възможността да сравнят не само политическите нагласи на двамата кандидата, а и тяхното поведение, коментира политическия анализатор на британския ежедневник „Гардиън” Юуен Макаскин.


По традиция, всяка една от страните в дебата е изказвала положителни оценки за своя опонент през уикенда, с цел да занижи неговите очаквания. Тази неделя пред „Фокс” кандидатът за вицепрезидент от страна на Републиканците, Пол Райън, описа действащия държавен глава като „много добър оратор”. Поддръжниците на Барак Обама пък припомняха, че Мит Ромни е победител във всички дебати при процеса на номинация за кандидат от страна на републиканците.
Дебатите се очаква да съберат от 50 до 60 милиона зрители, двойно повече от тези на партийните конвенции. След дебата в Денвър, ще има още два допълнителни в Лонг Айлънд и Флорида, но първият обикновено има най-голяма тежест, коментира наблюдателят на „Гардиън”.


Кампанията на Ромни, смята дебатите за основен момент от предизборната кампания, за това републиканският кандидат репетира още от август. От друга страна президентът Барак Обама, няма възможност за такава сериозна предварителна подготовка, заради задълженията му в Белия дом.


Реално погледнато, нито един от двамата кандидати не е добър оратор, изтъква Юуен Макаскин.
От екипа на Барак Обама го съветват да бъде по-енергичен, защото в противен случай думите му може да се превърнат във фон. В същото време, Мит Ромни е традиционно слаб в дебатите , но пък се справи добре на изборите за кандидат на републиканците по-рано тази година.


Един от основните въпроси на предизборния дебат в сряда ще бъде тайният запис на Мит Ромни, в които той нарича 47% от американското население, зависими от правителството. Барам Обама ще се опита да се възползва максимално от това изказване, докато републиканецът трябва да се намери начин обоснове този свой аргумент.
Други водещите теми ще бъдат бавното икономическо възстановяване, безработицата, която е над 8 %, високия бюджетен дефицит и реформите в данъчното облагане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай