Обама бил "умерен оптимист" за кризата

Сенатът одобри подслушването на телефоните в САЩ

Обама бил "умерен оптимист" за кризата | StandartNews.com

Вашингтон. Американският президент Барак Обама заяви, че е „умерен оптимист” за постигането на споразумение в Конгреса за фискалната криза. Ако то не бъде постигнато, страната е заплашена от рецесия, която ще разтърси и световните пазари.

Заради важността на въпроса държавният глава прекъсна коледните си празници и се върна на работа. След среща с лидерите на демократите и републиканците в Сената той заяви, че през уикенда всички трябва да работят извънредно. Целта е политиците да намерят начин да отменят увеличаването на данъците и съкращаването на разходите преди крайния срок на 1 януари.

Ако не се намери комнсенсус, средната класа в САЩ ще бъде пометена от данъчния скок, който се предвижда да влезе в сила във вторник. Ако преговорите се провалят обаче, Обама ще изиска Конгресът да гласува увеличаването на данъците за американските семейства с годишен доход над 250 хиляди долара. Също така президентът ще настоява за удължаване на помощите за безработица за два милиона души.

Ако републиканците откажат, Белият дом ще може да ги обвини за фискалната кризa, която ще се появи заради достигането на тавана на американския дълг.

Междувременно Сенатът одобри удължаването с пет години на закона от ерата на Джордж Буш-младши. С него се разрешава на американските спецслужби да подслушват телефонните разговори на чужденци без съдебно решение.

Законът бе приет от Камарата на представителите през септември, а сега бе одобрен и в Сената със 73 срещу 23 гласа. Той е изпратен на президента Барак Обама за подписване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай