"Ню Йорк таймс": Рияд притиска Путин

Бившият украински премиер Микола Азаров минава покрай портрет на Владимир Путин на път за представянето на книгата "Русия на кръстопът"

"Ню Йорк таймс": Рияд притиска Путин | StandartNews.com

Саудитска Арабия прави опити да притисне руския президент Владимир Путин да оттегли подкрепата си за сирийския президент Башар Асад, ползвайки доминиращата си позиция на световния пазар на петрол и пораженията, които понася Москва от ниските цени на суровината. Това твърди в. "Ню Йорк Таймс", като се позовава на дипломатически и разузнавателни източници.

Двете държави са преговаряли неколкократно по темата, но без успех, твърди изданието. Не се знае до каква степен саудитските представители са свързали цената на петрола и съдбата на Асад, но според дипломатически източници те смятат, че разполагат със средство да убедят Путин, като му предложат съкращаване на добива на петрол и съответно по-високи цени на световния пазар.

Председателят на международния комитет на Държавната Дума Алексей Песков заяви, че такива преговори между Русия и Саудитска Арабия никога не са се състояли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай