Вторник,

Ново 20: Амстердам ще забранява леката дрога за чужденци

От: Стандарт -
Ново 20: Амстердам ще забранява леката дрога за чужденци
A
A
A

Астердам иска да забрани достъпа на чуждестранни туристи до прословутите кофишопове и до възможността за купуване на наркотици като хашиш или марихуана, съобщи ДПА. С тази мярка главният прокурор, полицията и кметицата Фемке Халсема искат да сложат край на наркотуризма.

В бъдеще само жителите на Нидерландия ще имат достъп до тези заведения, където ще удостоверяват самоличността си с паспорт. Градският съвет тепърва предстои да одобри плановете. В Нидерландия по принцип само жителите й имат право да купуват наркотици, но се прави изключение за Амстердам.
"Разбира се, планът няма да бъде изпълнен утре. Мисля, че ще отнеме около година", каза Халсема в интервю за Нидерландската радиопредавателна корпорация.

През последните 20 години в Амстердам бяха затворени редица кофишопове - заведения, в които е разрешена продажбата на леки наркотици за лична употреба. Същевременно обаче интересът към тях постоянно расте, най-вече заради чуждестранните туристи, чийто брой в града непрекъснато се увеличаваше преди началото на пандемията.

"Наблюдавахме как все повече млади хора идват в Амстердам специално за да посетят кофишоповете", каза Халсема. Тя посочи и резултатите от различни проучвания, които показват, че много чуждестранни туристи ще откажат да пътуват до Амстердам, ако не могат да посетят заведения, където е разрешена продажбата на леки наркотици.

Кметицата все още не е обсъждала този въпрос със собствениците на заведенията и на първо време иска да го повдигне за разглеждане от членовете на градския съвет. Подобни идеи да се разреши продажбата на леки наркотици само на жители на Нидерландия са обсъждани и преди. Всички подобни инициативи обаче бяха отхвърлени поради опасения, че забраната ще доведе до това, че търговията ще стане нелегална и ще се премести на улицата.

С пандемията от коронавирус туризмът в Амстердам почти напълно секна и Халсема изрази надежда, че след края й градът ще започне да привлича повече вниманието на други категории туристи. "Бихме искали хората, които се интересуват от красотата и богатството на нашите културни институции, да идват при нас. . . Не туристи, които идват тук, за да консумират алкохол и наркотици", каза тя.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички