Нови сблъсъци между демонстранти и полиция в Истанбул

Нови сблъсъци между демонстранти и полиция в Истанбул | StandartNews.com

Нови сблъсъци в Истанбул край знаковия площад "Таксим". Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу демонстрантите, които се опитваха да стигнат до мястото, където трябваше да се проведе неразрешена демонстрация по повод 1 май. Достъпът до площата бе напълно блокиран от органите на реда. А по данни на местните медии в града са разположени около 20 000 полицаи, подкрепяни от 62 водни оръжия.

Към 14 часа днес броят на арестуваните бе 136, предава БГНЕС, като сред тях има и жени и деца. Няколко хиляди души взеха участие в протеста в район Бешикташ, на който скандираха "Да живее 1 май" и "Рамо до рамо срещу фашизма". "Нямаме особено напрежение, има отделни групи, които се събират на различни места и се стремим да ограничаваме неприятностите за обществения ред. Надяваме се да няма нито един демонстрант с окървавен нос и денят да премине без инциденти", каза директорът на полицията Селями Алтънок.

На засилен полицейски контрол и претърсвания бяха подложени не само местните жители, но и туристите. Заради забраната за провеждане на празничните демонстрации със заповед на областния управител Васип Шахин бяха спрени и определени линии на обществения транспорт, в това число метро и пътнически кораби. Агенциите цитират и поздрава на Шахин в Туитър за празника, с който той отправя пожелания към работещите за здравомислие, спокойствие, мир и братство.

В опит да осуети евентуални протести, главната линия на метрото е спряна, а трамваите се движат само по част от маршрутите. Властите са издигнали бариери по периметъра на "Таксим", правейки достъпа невъзможен дори и за пешеходците. Част от фериботните услуги през Босфора са прекратени, за да не могат хората от Азиатската страна да се присъединят към протестите в европейската част на града. Наложена е забрана на полетите на частни хеликоптери, с цел въздушното пространство да бъде запазено за полицията.

АФП коментра, че администрацията на президента Реджеп Ердоган, която бе силно разклатена от продължилите седмици кървари антиправителствени протести през лятото на 2013 г., се тревожи от публични демонстрации преди изборите за парламент, които са насрочени за 7 юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай