Нови разкрития за "Северен поток"

Русия и Западът продължават се обвиняват взаимно за аварията

Нови разкрития за "Северен поток" | StandartNews.com

Източник: EPA/БГНЕС

Застрахователните полици за газопроводите "Северен поток", повредени от взривове през 2022 г., не предвиждат покритие в случай на война, съобщават "Ройтерс" и в."Комерсант", позовавайки се на документи, подадени във Върховния съд на Лондон.

Операторът на "Северен поток" търси над 400 милиона евро от своите застрахователи заради експлозиите, които разкъсаха тръбопроводите, предназначени за пренос на руски газ до Германия. Застрахователната компания Lloyd's и Arch Insurance (EU) DAC (ACGL.O) са посочени като ответници по делото.

Швеция - която през февруари прекрати разследването си - и Германия откриха следи от експлозиви, свързани с инцидента, който повреди газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2", което предполага, че става въпрос за умишлен акт.

Позовавайки се на съдебните документи, в. "Комерсант", уточнява, че застраховката не покрива щети, пряко или косвено причинени в резултат на война, военни действия или детонация на експлозиви, пише news.bg.

Газопроводите "Северен поток" 1 и 2, пренасящи руски газ до Германия под Балтийско море, бяха повредени от поредица от взривове в шведски и датски води през септември 2022 г.

След инцидента датската полиция съобщи, че те са били засегнати от мощни експлозии, а шведски разследващи потвърдиха, че откритите на място следи от експлозиви убедително показват, че е имало саботаж.

Русия и Западът се обвиняват взаимно за аварията. Всяка от страните отрича да е замесена и досега никой не е поел отговорност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай