Нова опасност: Русия и Турция на косъм от сблъсък

Нова опасност: Русия и Турция на косъм от сблъсък | StandartNews.com

След конфликта с руския су 34, който бе свален от Турция, днес отново се е стигнало да огън между двете страни. Екипажът на руския стражеви кораб „Сметливи" е предотвратил сблъсък с турски риболовен кораб в северната част на Егейско море, предаде РИА Новости, позовавайки се на информация от руското министерство на отбраната.

Руският плавателен съд се намирал на 22 километра от гръцкия кораб Лемнос в северната част на Егейско море е предотвратил сблъсък с турски кораб", пише в съобщение на министерството. Във връзка с инцидента заместник-министърът на отбраната на Русия Анатолий Антонов е извикал военното аташе към турското посолство в Москва.

Сутринта екипажът на закотвения „Сметливи" е забелязал на около километър от себе си турски кораб, приближаващ се към него. Въпреки многобройните опити на руския екипаж, турският риболовен кораб не се е свързал с него по радиото и не е отговарял на визуалните сигнали и на сигналните ракети.

При приближаването на разстояние от около 600 метра към турския кораб от руска страна, с цел недопускане на сблъсък между съдовете, е било използвано огнестрелно оръжие.

Според руското министерство на отбраната веднага след това турският кораб рязко сменя курса си и отново невлизайки в контакт с руския екипаж, продължава нататък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай