„Нова демокрация" с шанс да поеме Гърция

„Нова демокрация" с шанс да поеме Гърция | StandartNews.com

Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос днес ще възложи на лидера на дясноцентристката „Нова демокрация" - Вангелис Меймаракис да сформира правителство, след като премиерът Алексис Ципрас подаде оставка вчера.

Според гръцката конституция, служебното правителство, което управлява страната до провеждането на предсрочни парламентарни избори през септември, трябва да бъде оглавено от председателя на една от трите върховни съдебни институции на Гърция, предаде РИА Новости.

Вероятен служебен премиер е сочена председателката на Ареопага (върховния съд) Василики Тану-Христофилу, която би била първата жена-премиер в гръцката политическа история.

Президентът обаче има право, преди да обяви провеждане на парламентарни избори, да предложи на лидерите на другите парламентарни партии да съставят кабинет, като се опитат да осигурят парламентарна подкрепа за него.

Според информация на атинската информационна агенция, днес в 10:00 ч. Меймаракис ще се срещне с Павлопулос, за да получи мандат за сформиране на кабинет.

Бившият председател на парламента Вангелис Меймаракис оглави временно „Нова демокрация", след като експремиерът Андонис Самарас подаде оставка като лидер на партията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай