Нова руска заплаха за мира на Балканите, Западът търси изход

С нахлуването на Русия в Украйна отношенията между Москва и Запада се влошиха сериозно

Нова руска заплаха за мира на Балканите, Западът търси изход | StandartNews.com

Държавите от Запада търсят варианти за действие, ако Русия блокира международната мироподдържаща мисия в Босна, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от АФП.

Русия, която е съюзник на босненските сърби и член на Съвета за сигурност на ООН с право на вето, критикува усилията на международната организация в балканската страна, но неохотно се съгласи през ноември да бъде удължен с една година мандатът на ООН за ръководените от ЕС сили.

С нахлуването на Русия в Украйна обаче отношенията между Москва и Запада се влошиха сериозно, а босненските сръбски лидери засилиха сепаратисткия говор.

"Някакъв вид международни сили с адекватен мандат е съществено важен за усилията да се поддържа безопасна и сигурна среда в Босна и Херцеговина", каза Блинкън пред комисията по външна политика на Сената в отговор на въпрос. Ако мандатът не бъде подновен през ноември, "ние се опитваме да се уверим, че имаме нещо, което да го подкрепи", посочи той.

По-рано през април посолството на Русия в Сараево предупреди, че отношението на Запада може да доведе до "дестабилизация" в Босна, което породи опасения от преливане на конфликта в Украйна.

Изявлението на Русия дойде, след като висшият международен пратеник в Босна Кристиан Шмит, подкрепян от Запада, но непризнаван от Москва, спря действието на спорен закон, който щеше да даде възможност на сърбите в страната да завземат държавна собственост на тяхна територия.

Подобен ход би отслабил още повече централното правителство, което се ръководи от сложна договореност за разпределението на властта по силата на Дейтънското споразумение от 1995 г., подписано с посредничеството на САЩ и сложило край на кървавата война в страната, отбелязва агенцията.

Босненските сърби засилиха заплахите си да се отделят от Босна, която техният лидер Милорад Додик нарича "невъзможна държава".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай