Понеделник,

Нова атака! Мицотакис стовари чук на Ердоган

От: Редактор -
30329
Нова атака! Мицотакис стовари чук на Ердоган
A
A
A

Премиерът Кириакос Мицотакис изпрати силно послание след последните изявления на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на дискусията в Давос в сряда с президента на Световния икономически форум Борхе Бренде, съобщи специално за БТА агенция АНА-МПА.

В отговор на въпрос относно реакцията на Ердоган и отношенията с Турция, Мицотакис каза:

„...ние сме съседи [с Турция], винаги трябва да говорим и винаги искаме да поддържаме каналите за комуникация отворени. Ние никога няма да сме тези, които не говорят със съседите си. От друга страна, ако президентът Ердоган мисли, че няма да защитавам суверенитета и суверенните права на Гърция и няма да обясня пред международната общественост, че Турция се държи като ревизионистка сила, тогава той греши."

След това Мицотакис припомни срещата си с Ердоган и факта, че месец след нея последваха безпрецедентни на брой прелитания на турски военни самолети над гръцки острови. Подчертавайки, че това поведение е „напълно неприемливо“, Мицотакис каза, че „ще повдига този въпрос винаги, когато може, докато Турция не промени поведението си“.

По време на дискусията Мицотакис спомена и събитията в Европейския съюз след руската инвазия в Украйна, като каза, че ЕС е показал своето единство и подчерта скоростта, с която съюзът реши да наложи безпрецедентни санкции срещу Русия.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com