Путин ще го заболи! Извънредни новини от Урсула

От началото на войната ЕС предостави 19,7 млрд. евро в подкрепа на Украйна

Путин ще го заболи! Извънредни новини от Урсула | StandartNews.com

Европейският съюз настоява за въвеждането на девети пакет от санкции срещу Русия в отговор на инвазията й в Украйна, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещение във Финландия, информираха Ройтерс и БТА.

"Работим усилено, за да ударим Русия там, където ще я заболи, за да притъпим още повече нейния капацитет да води война срещу Украйна, и мога да обявя днес, че работим с пълна скорост по деветия пакет от санкции", каза Фон дер Лайен.

Тя каза още, че е уверена, че "много скоро ще одобрим глобална горна граница на цените на руския петрол заедно с Г-7 и други големи партньори".

"Няма да се успокоим, докато Украйна не надделее над Путин и неговата незаконна и варварска война", предупреди още председателят на ЕК.

ВИЖ ОЩЕ: Путин врътна кранчето! Ето на кого

Европейският парламент одобри днес предложението Украйна догодина да получи от ЕС 18 милиарда евро икономическа помощ. Европейската комисия предложи Киев да получава сумата на равни части, като изплащането на заема започне след 10 години, а лихвите да бъдат покрити от държавите в ЕС.

Комисията предвижда средствата да послужат за подпомагане на основни обществени нужди, сред които работата на болниците и училищата, осигуряването на подслон, както и за възстановяване на поразената от руските въздушни удари инфраструктура. Предвижда се заемът да бъде изплащан 35 години.

Отпускането на заема изисква реформи, които да укрепят институциите на Украйна и да я подготвят за възстановяването й по пътя към членството в ЕС, се отбелязва в съобщение на ЕП. Допълва се, че днешното решение е прието с 507 гласа "за", 38 "против" и 26 въздържали се.

От началото на войната ЕС предостави 19,7 млрд. евро в подкрепа на Украйна. Заемът, одобрен от евродепутатите днес, подлежи на допълнително гласуване с единодушие в Съвета на ЕС на 6 декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай