Нов скандал между Украйна и Русия

Всяка от страните гони дипломати на другата

Нов скандал между Украйна и Русия | StandartNews.com

Украинският шарже дафер в Москва Васил Покотило беше извикан днес в министерството на външните работи на Русия "във връзка с противоправната дейност" на украинския консул в Санкт Петербург, задържан за получаване на секретна информация, и беше уведомен за решението на руската страна да експулсира Олександър Сосонюк. Дипломатът трябва да напусне Русия до 22 април, предаде ТАСС.

Според съобщението на министерството руската страна е посочила "недопустимостта на подобен род дейност, несъвместима със статута на консулски сътрудник и причиняваща вреда на интересите на сигурността на Руската федерация" и е обявила присъствието на дипломата на територията на Русия за нежелателно. Препоръчително е той да напусне пределите й в срок от 72 часа, започвайки от 19 април.

На 16 април Федералната служба за сигурност задържа консула в Санкт Петербург за получаване на поверителна информация от базата данни на правоохранвителните органи и ФСБ.

Украйна отговори на удара, като експулсира старшия дипломат в посолството на Руската федерация в Киев, съобщи пресслужбата наукраинското външно министерство. "Старшият дипломат в посолството на РФ в Киев трябва да напусне Украйна в срок от 72 часа, считано от 19 април".

"Изразяваме решителн протест относно неправомерното задържане на 16 април на сътрудника на Генералното консулство на Украйна в Санкт Петербург и издаденото предписание да напусне територията на РФ. Напълно изключваме повдигнатите обвинения на консулския сътрудник. Такива действия на руските власти грубо нарушават Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. и Виенската конвенция за консулските отношения от 1963 г. и още веднъж потвърждават избрания от Русия курс на по-нататъшно изостряне на отношенията с Украйна", заяви украинското външно министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай