Норвежки депутат не иска българи, роми и французи

В списъка на Пер Сандберг първо били само ромите, но за да не ги очерня, добавил и другите

Норвежки депутат не иска българи, роми и французи | StandartNews.com

Осло. Заместник-председателят на норвежката Партия на прогреса Пер Сандберг призова полицията да не допуска в страната организирани групи от българи, французи или роми, защото се "знае от опит", че са особено склонни към престъпна дейност, предаде АФП.

Сандберг е и депутат отгрупата на Партията на прогреса, която е популистка и антиимигрантска формация. Партията е основна опозиционна сила в местния парламент.

Предложението е направено чрез декларация, публикувана в интернет и озаглавена: "Три незабавни мерки, за да бъде спрян потокът от просия и престъпност".

Според него въз основа на съществуващи разпоредби „полицията може да спира на границата организирани групи от роми, българи или французи, защото се знае от опит, че тези лица смущават обществения ред и е доказано също, че мнозина се отдават на престъпна дейност".

Сандберг председателства правосъдната комисия в норвежкия парламент. АФП припомня, че норвежците оживено дискутират дали да се забрани просията в страната им.

През септември в Норвегия предстоят парламентарни избори и според последните анкети Партията на прогреса може да дойде на власт в състава на коалиция с консервативната партия. Според норвежки медии в текста на Сандберг отначало са били посочени само ромите, но за да не създава впечатление, че твърде много ги очерня, депутатът е добавил французите и българите в списъка с нежелани нации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай