Невиждана спецакция. 36 арестувани за източването на 600 милиона евро

Операцията е в няколко европейски държави

Невиждана спецакция. 36 арестувани за източването на 600 милиона евро | StandartNews.com

Огромна схема за източване на средства в размер на 600 милиона евро беше разкрита от европейските власти. При проведената акция има 36 задържани на територията на няколко държави. 22 от тях са зад решетките, а останалите са под домашен арест. Счита се, че сред закопчаните е и лидерът на организацията, присвоила сериозните финансови средства.

За шеф на организацията е считан бившият италиански скиор Алекс Маир. Той е арестуван в Братислава. Задържана е и съпругата му. 53-годишният Маир е сред големите надежди на алпийските ски на Ботуша в края на 80-те години на ХХ век. През 1989 г. печели сребърен медал от Супер Джи на Младежкото световно първенство, проведено в Анкоридж (Аляска). При мъжете не успява да разгърне потенциала си и най-доброто му постижение е 14-о място на Супер Джи в Заалбах през 1991 г.

Полицията в италианската провинция Южен Тирол обяви, че огромната сума е била от европейските средства за борба и възстановяване от последиците след пандемията от COVID-19. Огромната сума е била източена чрез фиктивни фирми в периода 2021-2023 г. Извършените арести на направени на територията на Италия, Австрия, Румъния и Словакия. Конфискувани са тузарски имоти и луксозни автомобили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай