Нетаняху отсече! Ето кога продължава настъплението на Израел

Ще се сражаваме до пълна победа, заяви израелският премиер

Нетаняху отсече! Ето кога продължава настъплението на Израел | StandartNews.com

Израел ще продължи настъплението си срещу "Хамас" в Рафах в южната част на ивицата Газа веднага щом цивилните се изтеглят от зоната на бойните действия.

Това заяви израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, цитиран от световните агенции.

"Ще се сражаваме до пълна победа, а това включва решителни действия и в Рафах, след като позволим на мирното население да напусне зоните на бойните действия", написа израелският премиер в социалните мрежи, цитиран от БТА.

Нетаняху, който е подложен на растящ международен натиск да отложи планираната операция, не разкри времеви срокове кога ще започне атаката, нито къде ще отидат стотиците хиляди палестински бежанци, струпали се в Рафах.

Той заяви това ден след като преговорите в Кайро за възможно спиране на огъня и освобождаване на заложниците, държани от "Хамас", приключиха безрезултатно. Това породи опасения сред разселените палестинци, че Израел скоро ще щурмува Рафах.

По-рано Израел каза, че иска да изведе бойците от палестинската ислямистка групировка "Хамас" от скривалищата им в Рафах и да освободи заложниците, които са държани там. Израелските власти също така посочиха, че изготвят планове за евакуацията на палестински цивилни.

Повече от половината от 2,3-милионното население на Газа в момента е подслонено в Рафах. Много от хората са настанени в палатки до оградата по границата с Египет.

Войната в управляваната от "Хамас" ивица Газа започна, след като на 7 октомври бойци от ислямистката групировка нападнаха Южен Израел, убиха около 1200 души и взеха 253 заложници според израелски данни. В отговор израелската армия предприе офанзива Газа, в резултат на която според палестинските здравни власти досега са били убити около 28 000 палестинци. Под отломките на разрушените сгради има още хиляди тела.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай