Нещо страшно се случи в Мароко! Стотици жертви

Властите призовават за спокойствие

Нещо страшно се случи в Мароко! Стотици жертви | StandartNews.com

Най-малко 296 души бяха убити и повече от 150 бяха ранени след земетресение с магнитуд 6.8 по Рихтер, което удари Мароко в петък вечерта, съобщи CNN.

Министерството на вътрешните работи на Мароко в събота призова хората да запазят спокойствие и да избягват паникатa. В реч, излъчена по държавните медии, Рашид Ал Халфи, генерален секретар на вътрешните работи в министерството, каза, че правителството вече е активирало всички налични ресурси за справяне с трагедията.

Множество сгради се срутиха след земетресението в петък вечер югозападно от град Маракеш в Мароко, показаха кадри, излъчени от държавната телевизионна станция Al-Aoula.

Хиляди хора избягаха от къщите и жилищните си сгради, след като Националният институт по геофизика на страната предупреди за вторични трусове. Епицентърът на труса е бил в град Игил в провинция Ал Хауз в региона Маракеш-Тенсифт-Ел Хауз в Мароко. Институтът съобщава за магнитуд 7.2 по Рихтер.

Земетресението е регистрирано малко след 23 часа местно време на сравнително малка дълбочина от 18,5 километра, според Геоложката служба на САЩ. Епицентърът е бил в планините Висок Атлас, разположен на около 72 километра югозападно от Маракеш, град с около 840 000 души и популярна туристическа дестинация. "Земетресения с такъв размер в региона са необичайни, но не са неочаквани.

От 1900 г. не е имало земетресения с магнитуд 6 и усетени на по-голяма територия от 500 км от това земетресение и само девет земетресения са били с магнитуд 5.

Американският орган прогнозира, че са вероятни значителни щети, като отбеляза, че много хора в района живеят в сгради, които са "силно уязвими от земетресение".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай