Необичаен метод за създаване на изкуство в САЩ

Участник в събитието разказва за шоуто

Необичаен метод за създаване на изкуство в САЩ | StandartNews.com

Екстремно шоу за дърворезба с моторни резачки се състоя в САЩ. Участниците разполагат само с няколко часа, за. да пресъздадат едно парче от кедрово в изкуство.


Две неща впечатляват посетителите на това необичайно шоу - звукът на множество бензинови резачки с различни размери и силният аромат на свежо отрязан кедър, предава rfa, част от Voice of America (VOA).

Двадесет творци с моторни резачки от Вашингтон представят своите дърворезби. Лейн Уордън споделя, че способността да се импровизира е от съществено значение за процеса.

"Понякога започвате да правите мечка, и може да завършите с птица. Ако сгрешите нещо при рязането, това не означава задължително, че сте сгрешили цялата скулптура. Просто трябва да промените посоката", разказва Лейн Уордън.

Орли, мечки, вълци, сови са сред най-популярните фигури, които излизат изпод ръцете на творците с електрически триони. Уордън изрязва алигатор, нещо, което обикновено не бихте срещнали в Тихоокеанския северозапад.

"Скучно ми е да правя едно и също нещо. Затова, когато ида на тези изложби, просто искам хората да видят, че има хора, които пробват нови неща постоянно", добавя Лейн.

До скоро този вид изкуство се смяташе за предимно мъжка дейност. През последните години все по-голям брой жени се включват в този тип живи изложби.

"За мен не това не е толкова състезание. Важни са компанията и всички невероятни хора, които участват в това събитие", споделя Лий Уди, една от дамите с резачка. По професия тя работи в софтуерна компания. Преди седем години взима в ръце моторната резачка, за да построи къщичка за катерици. И се влюбва в творчеството с дърво.

Тя казва, че освен удовлетворението на занаятчията, това изкуство има допълнителни ползи.

"Това е тренировка за цялото тяло. Правейки тези видове изложби, буквално ще съм изминала 10 мили около дялкането. Това е тренировка за ръцете ви и за горната част на тялото. Когато правите това осем, девет часа на ден в продължение на три дни - определено се уморявате", добавя Лий Уди.

В състезанието не участват само американци. Лхагвадорж Доржсурен, наречен Джордж от колегите си, идва от далечна Монголия, където извайва скулптури от лед, разказва още Voice of America (VOA).

"Искам да се науча и на този занаят. Изрязването с моторна резачка за мен, за моята страна е нещо много ново. Работата с лед е много по-трудна, защото е студено  и ти трябват повече дрехи и инструменти. Вече предпочитам извайването на дърво", не крие монголецът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай