Нелсън Мандела посрещна годишнината си в болница

Нелсън Мандела посрещна годишнината си в болница   | StandartNews.com

Претория. Нелсън Мандела посрещна своя 95-и рожден ден в болница в Претория, докато по цял свят отбелязват годишнината с различни събития.

Мандела остава в лекарското заведение, но неговите лекари потвърдиха, че здравословното му състояние е стабилно и продължава да се подобрява. Здравето на Нелсън Мандела "непрекъснато се подобрява", съобщиха от президентството на Южна Африка. Мандела постъпи в болница на 8-и юни заради възпаление на белите дробове.

"Горди сме, че можем да наречем тази международна икона наша собствена. Пожелаваме му крепко здраве", заяви президентът на ЮАР Джейкъб Зума.

"Благодарим на всички хора, които изразяват подкрепата си, докато Мадиба е в болница. Благодарим им за неувяхващата любов и състрадание", добави държавният глава.

Днес символът на борбата срещу апартейда навършва 95 години. Празникът е двоен, защото Мандела отбелязва и 15-годишен юбилей от сватбата си.

По света юбилеят ще бъде отбелязан по достойнство. Но в родната му Южна Африка плановете за изяви включват най-разнообразни начинания. Например рокерски банди ще се включат в уличното полистване, доброволци ще украсяват с рисунки училища, а политици ще отделят по 67 мин. за участие в различни проекти в знак на уважение към 67-те години обществена дейност на Мандела. ООН вече обяви през 2010 г. рождения ден на Мадиба за Денят на Мандела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай