Нелсън Мандела е в критично състояние

Нелсън Мандела е в критично състояние | StandartNews.com

Йоханесбург. Бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела е в болница след възобновили се респираторни инфекции. В момента е в "критично" състояние, според изявление на правителството в неделя, предаде Ройтерс.

Изявлението добавя, че лекарите са опитали да направят всичко възможно по силите им за 94-годишния герой от борбата срещу апартейда.

Първият чернокож президент на Южна Африка бе приет в болница по-рано този месец за трети път през тази година, след възобновили се инфекции на белия дроб.

"Той е в добри ръце", се казва в изявлението на Якоб Зума, президент на Южна Африка, който е посетил Мандела в болница в Претория в неделя вечерта и каза, че състоянието на бившия президент се е влошило през последните 24 часа.

"Лекарите правят всичко възможно състоянието му да се подобри и да се гарантира, че Мадиба получава всички нужни грижи", заяви президентът Зума, като използва племенното име на Мандела, с което той е широко известен в Южна Африка.

Зума призова за молитви за Мандела и неговия медицински екип.

Има малко информация за състоянието на Мандела през последните дни. На 13 юни Зума, който е основен източник за всички новини, свързани с бившия лидер, каза, че здравето на бившия президент продължава да се подобрява, но състоянието му остава все така сериозно.

Съвсем наскоро, един от внуците на Мандела, Ндаба Мандела, каза, че дядо му е все по-добре и се надява, че ще се прибера скоро.

Съпругата на Мандела, Грейс Машел, благодари на всички, които бяха изпратели съобщения за подкрепа.

Мандела е почитан за воденето на борбата срещу апартейда в Южна Африка и затова, че проповядваше помирение, въпреки че е хвърлен в затвора за 27 години. Той напуска властта след пет години като президент.

За бившия президент и носител на Нобелова награда за мир се смята, че е получил увреждания на дробовете си, докато е работил в каменоломните в затвора.

Разболява се и от туберкулоза през 80-те, докато е бил държан в затвора на остров Робен.

Мандела се оттегля от обществения живот през 2004 г. и бе рядко виждан по време на официални събития.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай