Нечуван удар за целия свят. Думите на енергиен бос

Кризата в енергетиката е потвърдена на световно ниво:

Нечуван удар за целия свят. Думите на енергиен бос | StandartNews.com

"Световната общност е изправена пред първата си глобална енергийна криза. Санкциите срещу Русия и ответните мерки ще имат големи последици за енергийния пазар", заяви във Виена Фатих Бирол - изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

"Смятам, че сме в разгара на първата глобална енергийна криза. През 70-те години на миналия век преживяхме нефтена криза, която имаше големи последици за икономиката и инфлацията. Но тогава беше само нефт. Нека не забравяме, че Русия е износител номер едно на нефт в света и износител номер едно на природен газ в света, както и основен играч на пазара на материали, които се използват в енергийния сектор", посочи Бирол на брифинг във Виена, предаде Дарик.

"Ето защо санкциите, наложени на Русия, или политическите решения на Кремъл имат и ще имат сериозни последици за енергийния пазар", подчерта ръководителят на МАЕ.

Според думите му, би било твърде оптимистично да се смята, че сегашната нестабилност на енергийния пазар ще отмине скоро и светът ще се върне към дните на ниски цени и стабилни пазарни условия.

"Това е причината да работим с много правителства, опитвайки се да ги подкрепим в решението да намалят зависимостта си от Русия и да сведат до минимум въздействието върху икономиките и жителите си", обясни Бирол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай