Нечас призна за връзката си с Яна Нагйова

Нечас призна за връзката си с Яна Нагйова | StandartNews.com

Прага. Бившият чешки консервативен министър-председател Петр Нечас призна, че е имал връзка с най-близкия си помощник, чийто арест по подозрения в незаконно шпиониране и корупция доведе до падането на правителството миналия месец, предаде Ройтерс.

Яна Нагйова, е сред групата от хора, които са обвинени в незаконно наблюдение на съпругата на Нечас, с която той се развежда в момента, и в подкупване на депутати, които са разбунтуваха срещу Нечас миналата година.

"Имам връзка с Яна Нагйова. Той е твърда връзка и аз разчитам на нея за в бъдеще," каза Нечас в интервю, публикувано в събота.

Нагйова и шест други заподозрени са задържани от полицията в продължение на месец, след като 400 полицаи нахлуха в държавни и частни офиси и жилища в най-големата акция срещу корупцията в страната.

Обвиненията срещу Нагйова и другите са страничен продукт от по-широка разследване в  подозирана корупционна група, включваща бизнесмени, политици, и лица заети с обществени поръчки. Нито един от задържаните не е обвинен във връзки с организираната престъпност.

Полицията също така поиска от парламента да снеме имунитета на Нечас, който остава негов заместник и по този начин е защитен от разследване, за да може да му бъде повдигнато обвинение.

Бившият премиер свидетелства в петък за случай на подкуп, в центъра на който са обвиненията, че на трима политици са били обещани работни места в държавните фирми, ако те престанат да се противипостовят на ключова част от данъчното законодателство.

Нечас заяви, че смята този процес за политическаии отрече обвиненията. Някои чешки политици и коментатори са съгласни с него, а се очаква, че делото ще подпомогне установяването на границата между приемливите политически пазарлъци и корупцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай