Не е за вярване! Какво казаха на Меркел в Германия

В какво обвиниха бившия канцлер

Не е за вярване! Какво казаха на Меркел в Германия | StandartNews.com

Коалиционното правителство на Германия призова бившия канцлер Ангела Меркел да бъде икономична по отношение на разходите за нейната канцелария в Бундестага, съобщава сп. "Шпигел".

Според доклад на министерството на финансите до бюджетната комисия на Бундестага, цитиран от изданието, са проведени разговори между канцлерството и ръководството на канцеларията, които са се отнасяли включително до изискванията във връзка с персонала.

Посочено е било, че канцеларията е създадена за "изпълнение на следслужебни задължения и продължаващи ангажименти" и че "е изключено използването ѝ за частни цели и получаване на допълнителни приходи". Също така е било отбелязано, че възстановяване на пътни разходи е възможно само ако бившият канцлер "пътува по поръчение и в интерес на Федерална република Германия".

Още през 2019 г. бюджетната комисия взе решение да намали размера на канцелариите на бившите канцлери, предвиждащо в бъдеще да им се отпуска финансиране за максимум един началник на канцеларията, двама сътрудници, един секретар или стенограф и един "главен шофьор". Една от длъжностите на сътрудниците трябваше да бъде премахната след пет години. Канцеларията на Меркел в момента включва девет служители, което предизвиква критики.

Германското правителство иска да закрие канцеларията на бившия канцлер Герхард Шрьодер заради близостта му с Русия, а някои призовават за премахване на канцелариите на всички бивши канцлери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай