Не е истина! Какво казаха по Руската телевизия за войната

Не е ясно каква ще бъде реакцията на Путин от видяното и чутото

Не е истина! Какво казаха по Руската телевизия за войната | StandartNews.com

Руската държавна телевизия си позволи да излъчи критика на войната в Украйна, пренебрегвайки по този начин въведения указ на президента Путин. Двамата от гостите на предаването "Вечер с Владимир Соловьов" описаха хаотичната инвазия "като тази в Афганистан, но още по-лоша". В предаването от 9 март руснаците можаха да чуят и друга гледна точка от официално представяната за инвазията в Украйна.

Един от гостите на популярното токшоу рискува да си навлече гнева на Владимир Путин, като осъди инвазията като "по-лоша" от съветската инвазия в Афганистан, която помогна за разпадането на Съветския съюз, съобщи „Дейли Мейл“.

Академик Семьон Багдасаров използва появата си в предаването "Вечер с Владимир Соловьов" по "Россия 1" (Соловьов е определян като главен пропагандатор на Путин), за да призове руския президент да прекрати нападението, като същевременно предупреди, че съюзници като Китай и Индия скоро могат да обърнат гръб на Москва. „Там има повече хора и те са по-напреднали в боравенето с оръжие“, каза той. „Това не ни е нужно. Достатъчно"

След това добави: "Ако тази картина започне да се превръща в абсолютна хуманитарна катастрофа, дори нашите близки съюзници като Китай и Индия ще бъдат принудени да се дистанцират от нас. Това обществено мнение, с което те насищат целия свят, може да се развие зле за нас... Прекратяването на тази операция ще стабилизира нещата в страната".

Карен Шахназаров, режисьор и държавен експерт, също се опита да разбие наратива на Кремъл, че провежда ограничена "специална операция" в региона на Донбас, като се позова на нападенията срещу столицата Киев, която се намира на стотици километри оттам. "Трудно ми е да си представя, че ще превземем градове като Киев. Не мога да си представя как би изглеждало това“', каза той

Двамата се престрашиха да се изкажат, въпреки че миналата седмица руското правителство прие закон, който заплашва с 15 години затвор всеки, който публикува "фалшиви новини" за войната - въпреки че определението за "фалшиви" се определя от самото руско правителство, което означава, че всяка критика на действията на Кремъл вероятно ще бъде определена като такава.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай