Назначиха министър на ваксинацията в Англия

Надим Захави е първият министър на ваксинацията

Назначиха министър на ваксинацията в Англия | StandartNews.com

Надим Захави е първият министър на ваксинацията натоварен с надзора върху внедряването на ваксината срещу Covid-19 във Великобритания, съобщи Даунинг Стрийт.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че депутатът от Стратфорд ще поеме ролята поне до следващото лято.

Захави временно ще се откаже своите отговорности в Департамента за бизнес, енергетика и индустриална стратегия. Съгласно временното споразумение той ще служи като съвместен министър между BEIS и Министерството на здравеопазването и социалните грижи.

Захави каза, че е щастлив да бъде назначен за ролята. Той написа в туитър: „Голяма отговорност и голямо оперативно предизвикателство, но абсолютно ангажиран с това да гарантираме, че можем да пуснем ваксините бързо - спасявайки животи и помагайки ни да се изграждаме по-добре.“

На болниците в Англия е казано да се подготвят за въвеждането на ваксина срещу коронавирус само за девет дни, като се очаква служителите на NHS да бъдат първите, които ще я получат.

Шефовете на NHS заявиха, че болниците могат да очакват да получат първите си доставки на ваксина, произведена от американския производител на лекарства Pfizer и германската биотехнологична компания BioNTech, още на 7 декември, като регулаторното одобрение се очаква до дни.

Обединеното кралство е поръчало 100 милиона дози от оксфордската ваксина - достатъчно, за да ваксинират по-голямата част от населението - с очаквано разпространение през следващите седмици.

Също така има поръчки за 40 милиона дози от Pfizer и BioNTech, за които е доказано, че имат 95% степен на ефикасност, и 5 милиона дози от американската фирма Moderna, което според проучванията е също толкова ефективно.

Здравният секретар Джонатан Ашуърт каза: „Сега се нуждаем от масова кампания за обществено здраве, призоваваща ваксинация, заедно с осигуряването на ресурси за общопрактикуващите лекари и други здравни специалисти, които бързо да въведат това възможно най-скоро.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай