Назарбаев не бил избягал, съдействал на Токаев

Двамата "винаги са били" от една и съща страна на барикадите, каза прессекретарят на бившия лидер

Назарбаев не бил избягал, съдействал на Токаев | StandartNews.com

Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев е решил да прехвърли поста на председател на Съвета за сигурност на сегашния държавен глава Касим-Жомарт Токаев, предаде news.bg, позовавайки се на съобщение на прессекретарят на Назарбаев Айдос Укибай.

Той уточни, че Назарбаев е в столицата Нур-Султан и оказва подкрепа на наследника на поста си Токаев. Имаше неофициални информации, че бившият президент се намира в чужбина.

"Ситуацията обаче беше много трудна и затова самият Назарбаев реши да прехвърли поста на председател на Съвета за сигурност на президента, тъй като беше наясно, че бунтовете и терорът изискват бърза, твърда и безкомпромисна реакция от страна на ръководството на страната", каза Укибай.

  Той отбеляза, че Назарбаев и Токаев "винаги са били" от една и съща страна на барикадите, "защитавайки своя народ, страна и бъдещето на нацията". "И в тези трудни за всички нас дни те отново демонстрираха монолитната държавна власт", ​​казва прессекретарят на Назарбаев.

Шестнайсет представители на силите за сигурност са били убити при размириците в Казахстан, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на министерството на вътрешните работи.

Над 1300 са ранените полицаи, военни и служители от Националната гвардия.

Над 5100 души са задържани за участие в безредици. Полицията е задържала около 300 човека при опит да напуснат Казахстан, съобщи още вътрешното министерство. Вчера държавната телевизия съобщи за общо над 40 жертви.

Общият размер на щетите на търговските вериги в Казахстан в резултат на безредиците и грабежите възлиза на повече от 92,3 милиарда тенге. Това съобщават местни медии, позовавайки се на Националната предприемаческа камара.

При текущите обменни курсове тази сума е приблизително 212 милиона долара.

Според ръководителя на Министерството на вътрешните работи на Казахстан Ерлан Тургумбаев, в Казахстан са били разграбени над 100 търговски и банкови обекта, като предварителните щети се оценяват на над 87 милиарда тенге.

От пресслужбата на Агенцията за защита и развитие на конкуренцията отбелязаха, че до стабилизиране на ситуацията в републиката борсовата търговия ще бъде преустановена.

"Като се има предвид въвеждането на извънредно положение в страната и временното регулиране на цените на някои борсови стоки, борсовият комитет препоръча да се преустанови борсовата търговия", се казва в съобщение на Агенцията.

По-рано търговските мрежи на Казахстан оцениха щетите на 57 милиона долара.

Подразделения от руския мироопазващ контингент са започнали да изпълняват поставените задачи по защита на жизненоважни обекти в Казахстан, съобщиха от руското министерство на отбраната.

В него се отбелязва, че създадената от руското министерство на отбраната авиогрупа от повече от 70 самолета Ил-76 и пет самолета Ан-124 придвижва денонощно части от руския контингент на мироопазващите сили в Казахстан, пише Факти.бг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай