Национализират фирми в Германия. Не са руски!

Ще могат да се прехвърлят под временно управление и национализират енергийните компании

Национализират фирми в Германия. Не са руски! | StandartNews.com

Министерството на икономиката в Берлин подготви изменения в закона за енергийната сигурност, според които при остра криза и в краен случай властите ще имат право да прехвърлят под временно управление и дори да национализират енергийните компании. Това съобщи във вторник медийната група Funke, позовавайки се на проекта за изменения и цитирана от медиите, предаде БГНЕС.

В документа се отбелязва, че Министерството на икономиката може да прехвърли на външно управление компания, която управлява жизненоважна енергийна инфраструктура, ако съществува специфичен риск  предприятието да не може да изпълни задачите си за осигуряване на дейностите в енергийния сектор и по този начин да влоши състоянието на ситуация с доставките. Национализацията е възможна, ако външното управление не е достатъчно за гарантиране на енергийната сигурност. Такава опция би била "последна мярка", се казва в измененията.

„В случаите, когато управлението на доверието или други по-леки средства, като алтернативно придобиване, изглеждат недостатъчни, може незабавно да последва национализация“, се казва в документа.

Германското министерство на икономиката също така планира да създаде цифрова платформа в случай на спиране на доставките на газ от Русия, на която ще трябва да се регистрират големи индустриални компании и компании за търговия с газ. Въз основа на информацията, която предоставят, се очаква властите да могат да решат къде да пестят газ или дори кои предприятия да изключат първи при недостиг на електроенергия.

Освен това измененията предвиждат, че в ситуация на енергийна криза прекратяването на договори с потребителите ще бъде по-трудно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай