Наши банди източват социалните в Холандия

Наши банди източват социалните в Холандия | StandartNews.com

Холандската полиция разследва измами в големи размери от български банди с молби за жилищни помощи и други социални плащания, съобщава сайтът dutchnews.nl.

Според тв канала RTL поверителното разследване показало, че бандите изпращат чуждестранни граждани в Ротердам. Там те вписват несъществуващи хора в общинските регистри, а след това предявяват претенции за жилищни и здравни помощи от тяхно име. В един от случаите български заподозрян планирал да наеме автобуси, за да изпрати колкото се може повече хора в Холандия да се запишат за помощи.

Измамниците се регистрират пред общинските власти в Ротердам с документа си за самоличност и фалшив договор за наем. Те получават официален номер, който дават на бандата, и се прибират в България. След това бандата може да използва този номер за кандидатстване за жилищни и здравни помощи със задна дата, което носи между 6000 и 8000 евро на т.нар. "социални туристи". Данъчната служба изплаща помощите в брой незабавно, а проверява легитимността на молбите едва след това, отбелязва RTL.

Държавният секретар на министерството на финансите Франс Векер заяви по този повод, че е "недопустимо холандската данъчна система да се ползва като банкомат". Холандия е една от четири страни в ЕС, които водят кампания за по-строги правила за борба с "туризма на социалните помощи", отбелязва dutchnews.nl.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай