Наркобароните минават на криптовалута

Криптовалутите са новият фронт в битката с организираната престъпност

Наркобароните минават на криптовалута | StandartNews.com

Криптовалутите са новият фронт в битката с организираната престъпност в Латинска Америка за контрол върху огромните пазари на секс, наркотици, оръжие и хора, смятат представители на правоохранителните органи. „Виждаме преход към престъпността в киберпространството, където криптовалутите се ползват за пране на пари и тази пандемия се ускорява“, казва Сантяго Нието от мексиканското министерство на финансите.

През април 2019 г. мексиканската полиция арестува трафиканта на хора Игнасио Сантойо в курорта Плая дел Кармен, след като го свързва с мрежа за проституция, оперираща в цяла Латинска Америка. Издават го обаче не жените, които той е изнудвал и експлоатирал, а биткойните, които ползвал, за да изпира печалбите си, разказва Ройтерс.

Сантойо е в затвора, а адвокатите му отказват коментар. От офиса на мексиканския главен прокурор също отказват коментар защо случаят стои отворен, посочва Ройтерс. Арестът му изглежда като успех при налагането на наскоро приет в страната закон, даващ право на правоохранителните органи да проследяват използването на биткойни и други криптовалути, създадени именно с цел да не бъдат следени. 

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор се сблъска с рекордно насилие от страна наркокартелите в страната през първите две години от мандата си и перспективата те да започнат да крият печалбите си посредством един нерегулиран финансов механизъм не вещае нищо добро. 

Смята се, че традиционните „перални“ на картелите изсветляват само в Мексико по около 25 милиарда долара годишно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай