Напрежение в Ню Йорк. Гутериш и Лавров си разменят удари

По време на заседание на Съвета за сигурност

Напрежение в Ню Йорк. Гутериш и Лавров си разменят удари | StandartNews.com

Генералният секретар на ООН осъди "опустошението", причинено от инвазията на Москва в Украйна, по време на заседание на Съвета за сигурност, председателствано от руския външен министър в централата на световната организация в Ню Йорк.

Антониу Гутериш заяви пред Сергей Лавров, че руската инвазия е нарушение на международното право и "причинява огромни страдания" на украинския народ, предаде БНР. Той допълни, че тя "допринася за глобалното икономическо сътресение, предизвикано от пандемията от Covid-19".

Лавров председателства среща, посветена на "ефективния мултилатерализъм" чрез защита на принципите на Устава на ООН: "Ефективна многостранност чрез защита на принципите на Устава на ООН". 

"Многостранната система е подложена на по-голямо напрежение, отколкото когато и да било от създаването на ООН", заяви Гутериш, като добави, че светът е изправен пред "безпрецедентни и взаимосвързани кризи".

И още: "Напрежението между големите сили достигна исторически връх. Също както и рисковете от конфликти, предизвикани от недоразумение или грешна преценка", добави ръководителят на ООН.

Русия е ротационен председател на Съвета за сигурност през април и организира заседанието като едно от "знаковите" събития за своя мандат. В нота до държавите-членки, в която се излага темата на заседанието, Русия осъди "еднополюсния световен ред", влязъл в сила след края на Студената война.

"Днес светът е изправен пред друга дълбока системна трансформация. А именно естествен и бърз разпад на еднополюсния световен ред и появата на нова многополюсна система", се казва в документа.

Пред Съвета за сигурност на ООН руският външен министър Сергей Лавров обвини Запада в хегемонистични планове и защити военната операция на страната си в Украйна:

"Украинският въпрос" не може да се разглежда изолирано от геополитическите събития, при които НАТО от години заплашва сигурността на Русия в региона, заяви Лавров, цитиран от ДПА. 

"Става въпрос за това как международните отношения ще продължат да се оформят  - чрез установяване на здрав консенсус на основата на баланс на интересите или чрез агресивно и нестабилно напредване на хегемонията на Вашингтон", каза той.

Белязаното от полемика заседание на най-важния орган на ООН, свикано от Русия, беше възприета като провокация от много държави. Посланикът на Европейския съюз в ООН, Олоф Скоог, заклейми исканията на Русия като "цинични".

А Русия на свой ред възрази, че САЩ не са издали визи на руски журналисти, които да придружат Лавров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай