Напрежение. Путин вади свръхмощни ракети

Те са способни да преодолеят всички системи за противовъздушна отбрана, твърди той

Напрежение. Путин вади свръхмощни ракети | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин увери, че тази година ще бъдат поставени на бойно дежурство междуконтинентални балистични ракети последен модел "Сармат", известни на Запад като "Сатана 2" – свръхмощна система, с която обаче са извършвани и несполучливи тестове според данни на САЩ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Както винаги, отделяме специално внимание на засилването на ядрената триада. Тази година ще бъдат поставени на бойно дежурство първите ракетни установки от системите "Сармат", каза той във видеоклип, разпространен по повод днешния Ден на защитниците на отечеството и в навечерието на първата годишнина от офанзивата срещу Украйна.

В годишната си реч във вторник обаче Путин обяви, че ще бъдат поставени на въоръжение други ядрени системи, без да уточни какви, и съобщи, че Москва временно спира участието си в ядрения договор със САЩ "Нов СТАРТ".

През април господарят на Кремъл описа ракетите "Сармат" като способни да преодолеят всички системи за противовъздушна отбрана; според него те "ще накарат онези, които се опитват да заплашват" Русия, да помислят сериозно.

През 2018 г. Путин представи "Сармат" наред с друга серия руски ракети като "непобедимо" оръжие с почти неограничен обсег.

Но Си Ен Ен цитира пожелали анонимност служители от администрацията на САЩ, според които последният тест на "Сармат" тази седмица е бил несполучлив. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа вчера коментар по повод тези изявления. Той препрати журналистите към министерството на отбраната и отправи предупреждение срещу "провокациите" на Запада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай