Напрежение. Пекин скръцна със зъби на Сеул и Вашингтон

След срещата на президентите на САЩ и на Южна Корея в Белия дом

Напрежение. Пекин скръцна със зъби на Сеул и Вашингтон | StandartNews.com

Пекин предупреди Сеул и Вашингтон да не предизвикват конфронтация с Пхенян. Предупреждението дойде, след като президентите на САЩ и на Южна Корея Джо Байдън и Юн Сук-йол предупредиха Северна Корея, че ако използва ядрено оръжие, то това ще породи за нея риск от край на нейния режим, предаде Франс прес.

"Всички страни трябва да се изправят пред проблемите на Корейския полуостров и да изиграят конструктивна роля в насърчаването на мирно решение на въпроса", заяви днес говорителката на китайското външно министерство Мао Нин, пише БТА. Тя призова да не се подклажда нарочно напрежението, да не се предизвиква конфронтация и да не се отправят заплахи.

Предупреждението си Байдън и южнокорейският му колега отправиха по време на среща вчера в Белия дом. Те обещаха и да реагират бързо в случай на севернокорейска ядрена атака и се договориха да засилят значително тяхното сътрудничество в областта на отбраната, в това число и ядрената отбрана.

Пекин осъди това решение и заяви, че Вашингтон игнорира регионалната сигурност и упорства да използва темата за Корейския полуостров, за да създава напрежения.

"Това, което правят САЩ, предизвиква конфронтация между лагерите, подкопава режима на ядрено неразпространение и стратегическите интереси на други страни", каза говорителката на китайското външно министерство. 

"Американските действия влошават напреженията на полуострова, подкопават мира и регионалната стабилност и са против целта за денуклеаризация на полуострова", предупреди тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай