Напрежение. Нов ултиматум от Израел

Спешно предупреждение за жителите на Газа

Напрежение. Нов ултиматум от Израел | StandartNews.com

Палестинците казаха, че са получили подновено предупреждение от израелската армия да се преместят от северната част на Ивицата Газа на юг, предава Ройтерс.

Съобщението е било доставено с листовки, отбелязани с името и логото на Израелските отбранителни сили от събота и е било изпратено до хората чрез аудио съобщения на мобилни телефони в Ивицата Газа.

„Спешно предупреждение за жителите на Газа. Вашето присъствие на север от Уади Газа излага живота ви на опасност. Който реши да не напусне Северна Газа, може да бъде възприеман като съучастник на терористична организация“, се посочва в съобщението, пише bTV.

След като „Хамас“ нападна Израел на 7 октомври, Тел Авив отговори с блокада на Ивицата Газа и тежки бомбардировки. Това е вторият ултиматум на армията за напускането на северните части.

След първия стотици хиляди палестинци напуснаха Газа в посока втория по големина град Хан Юнис, който се превръща в бежански лагер, но и там има ракетни удари.

Пълната евакуация е изключително трудна в тясната Ивица Газа. Единственият граничен пункт, който не се контролира от Израел, „Рафах“ с Египет бе отворен, за да влезе хуманитарна помощ, но преминаването на хора все още не е разрешено.

„Наблюдаваме хуманитарната помощ, която влезе от Египет, за да гарантираме, че водата и лекарствата се разпределят в тази хуманитарна зона, която сме определили“, каза говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

ООН се надява днес втори конвой с хуманитарна помощ да влезе в Ивицата Газа и отново подчерта, че помощта, доставена вчера, е недостатъчна.

През последните часове Израел атакува два бежански лагера в окупирания Западен бряг – при удар по Нур Шамс има загинали деца, казва агенцията на ООН за палестинските бежанци, а в Дженин е поразена джамия, където Тел Авив твърди, че е бил команден център на терористична клетка.

Няколко болници в северната част на Газа обявиха, че не могат да евакуират лекарите и пациентите си. В северната част на Ивицата Газа има общо 20 болници. Към момента шест вече са освободени, 10 все още не са евакуирани, а четири отказват да го направят, съобщиха по-рано от израелските служби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай