Напрежение! Немски депутат официално ни изнуди за Македония

Спорно изявление на Михаел Рот

Напрежение! Немски депутат официално ни изнуди за Македония | StandartNews.com

"Председателят на комисията по външна политика в немския Бундестаг Михаел Рот наистина е призовал нашето правителство "най-после" да признае македонското малцинство в България." Това съобщава в профила си в социалната мрежа бившият депутат от БСП Георги Кадиев. 

"Рот е депутат от 1998, социалдемократ, 8 години е бил държавен министър във външно министерство на Германия и изказването не е случайно", заявява Кадиев и призовава за бърза и остра реакция. 

Ето призивът:

Много добре, че се срещат новите премиери на България и Северна Македония! Точно както Северна Македония признава българското малцинство там, така и решението на ЕСПЧ най-после трябва да бъде изпълнено и да бъде признато македонското малцинство в България. В ЕС никоя държава не може да вземе решение относно езика и културата на друга държава.

Няколко дни по-рано американският конгресмен Клаудия Тени заяви в интервю за VOA-Македония, че е "възможен вариант на налагане на санкции срещу България заради нейното вето върху започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към Евросъюза".

По-късно администрацията на Байдън отрече подобни намерения. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай