Напрежение! Медведев отвръща на удара

Какво става

Напрежение! Медведев отвръща на удара | StandartNews.com

Напрежение след решението на управляващите във Варшава да преименуват Калининград на Крулевец.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев отвърна на удара със собствено предложение - връщането на старите имена на градовете в Полша, както и промяна на името на самата държава. Това съобщава вестник "Коммерсант“, цитиран от "Фокус".

"Не харесват името на руския град Калининград, предлагат вместо това да пишат Крулевец. Е, в такъв случай не Краков, а само Кракау. Не Гданск, а само Данциг. Не Шчечин, само Щетин. Не Познан, само Позен. Не Вроцлав, само Бреслау. Списъкът продължава и продължава“, написа руският бивш президент в Twitter, изброявайки старите германски имена на градовете на територията на днешна Полша.

Медведев предлага също така страната да се откаже от официалното име "Полша". "Разбира се, никаква Полша, само Варшавското херцогство или Кралство Полша като част от Руската федерация, като правоприемник на Руската империя“, предложи заместник-председателят на Съвета за сигурност.

Великото херцогство Варшава е образувано от полските и литовските земи в резултат на подписването на Тилзитския договор между Руската империя и Първата френска империя през 1807 г. В резултат на Наполеоновите войни по-голямата част от територията на херцогството е отстъпена на Русия, по-късно е наречена Кралство Полша.

Препоръката на Варшавската комисия за стандартизация на имената на места извън Полша за промяна на името на Калининград на Крулевец влезе в сила на 9 май. Калининград "е известен в Полша под традиционното име Кьонигсберг“ и "настоящото руско име на този град е изкуствено, не се свързва нито с града, нито с областта“, се казва в текста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай