Петък,

Напрежение. Коя е следващата жертва на Путин

От: Редактор -
35505
Напрежение. Коя е следващата жертва на Путин
A
A
A

Времето, в което в Молдова се чувствахме относително сигурни, заради героичната съпротива на Украйна срещу агресията на Путин, включително и заради големия военен успех - потапянето на флагмана на руския Черноморски флот - “Москва”, отмина. Случващото се в сепаратисткия регион на Приднестровието не вещае нищо добро.

В понеделник, 25 април - втория ден от православния Великден, сградата на тайните служби (КГБ) в Тираспол, столицата на сепаратисткия регион, беше атакувана с гранатомети.

Нямаше пострадали, защото там е нямало никого по това време. На следващия ден в Приднестровието имаше нови инциденти: разрушени бяха две телекомуникационни антени в района на Григориопол. Последваха и експлозии в Паркани, град на 13 км от границата с Украйна, и на летище в Тираспол. Не може да бъде изключено, че това ще се случи отново.

Кишинев многократно призовава Москва да прехвърли оръжията от Кобасна в Русия, но отговор няма. Същото важи и за искането за изтегляне на около 2000 руски войници от Приднестровието. ОССЕ, в която Русия има силно влияние, се оказа напълно неефективна, подкрепяйки руските интереси, а не легитимното искане на Молдова да премахне този източник на несигурност, надвиснал над главите ни като Дамоклев меч.

Първият ясен знак, че Русия се е "насочила" към Молдова след войната в Украйна, бяха изявленията на руския генерал Рустам Минекаев, заместник-командир на руския централен военен окръг. Той открито коментира предстояща "втора фаза на специалната операция", състояща се в поемане на контрола над югозападното черноморско крайбрежие на Украйна, както и в създаване на сухопътен коридор към Приднестровието, където по думите му "има случаи на нарушаване на правата на етническите руснаци". Нагла лъжа. Регионът е изцяло контролиран от Москва - кой тогава нарушава правата на рускоговорящите?

Заплашвани и тероризирани са не рускоезичните, а румъноезичните жители и техните институции, включително училищата под контрола на Министерството на образованието в Кишинев. Тормозът е над молдовските селяни, които от около 30 години са подложени на терор от сепаратистките милиции. Но кога руснаците са се интересували от истината?

Службата за политика на реинтеграция (структурата на молдовското правителство за Приднестровието) даде да се разбере, че обстрелът на сградата на КГБ в Тираспол в понеделник е бил само претекст за ескалиране на ситуацията в региона.

След войнствените изказвания на руските политици за "коридор" към Приднестровието руският посланик в Кишинев Олег Васнецов беше извикан в молдовското външно министерство.

Малко след това руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко изпрати успокоително послание: "Русия не вижда опасност за своите граждани в Приднестровието и остава ангажирана с мирното разрешаване на приднестровския въпрос, като зачита суверенитета и целостта на Република Молдова."

Свидетели сме на една игра на котка и мишка. Проучване на способността на властите в Кишинев да реагират на евентуални руски действия в региона, пишат молдовските медии..

 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички