Напрежение. Какво става с Макрон във Франция

Много сериозна битка за президент се очертава в неделя

Напрежение. Какво става с Макрон във Франция | StandartNews.com

Тази неделя във Франция ще се проведат президентски избори, като според социологическите проучвания се очаква повторение на битката през 2017 г. между Еманюел Макрон и Марин льо Пен.

Според данните, Макрон все още е предпочитан, но надпреварата сега ще е много по-напрегната,прогнозират експертите, предаде Ройтерс.

Преди пет години Макрон победи Льо Пен с огромните 66,1% от гласовете на втория тур, като гласоподавателите се обединиха зад новодошлия центрист.

Сега анкета на OpinionWay и Kéa Partners за всекидневника Les Echos и Radio Classique прогнозира победа на Макрон от 53% - 47%.

Преднината му се е свила значително, тъй като, очевидно сега е доста зает с кризата в Украйна.Той започна късна кампания и се съсредоточи върху доста непопулярни икономически реформи, включително повишаване на възрастта за пенсиониране, което разтревожи избирателите.

Междувременно, кампанията на Льо Пен е фокусирана върху намаляващата покупателна способност на гласоподавателите със средни и по-ниски доходи като рейтингите ѝ продължават да се подобряват както за първия тур, така и за балотажа на 24 април.

За първия тур в неделя OpinionWay предвижда Макрон да вземе 28% от гласовете, а Льо Пен - 22%.

Всички останали кандидати изостанаха много назад и ще се борят да се класират за балотажа, без голяма изненада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай