Напрежение. Какво кроят на Джо Байдън

Съдебните битки се оказаха в центъра на надпреварата за президентските избори в Съединените щати

Напрежение. Какво кроят на Джо Байдън | StandartNews.com

Съдебните битки се оказаха в центъра на надпреварата за президентските избори в Съединените щати. Фаворитът за президентската номинация на Републиканската партия Доналд Тръмп продължава да печели подкрепа, въпреки повдигнатите срещу него обвинения.

Атака и срещу президента Джо Байдън. Срещу сина му Хънтър Байдън се води дело за укриване на данъци и разследване в Конгреса, че е получавал подкупи от украинска компания. Бивш близък сътрудник на Хънтър даде показания пред Конгреса. Той твърди, че настоящият американски президент е участвал в бизнес разговорите му. Разкритията идват, след като републиканците обявиха, че се готвят за процедура по импийчмънт срещу Джо Байдън.

Синът на американския президент Джо Байдън - Хънтър, се е опитвал да създаде "илюзия за лесен достъп чрез него" до баща му, като го е включвал в бизнес разговорите си на високоговорител над 20 пъти. Това е заявил в показанията си при закрити врата Девън Арчър в рамките на разследването в Конгреса дали Джо Байдън е използвал служебното си положение в помощ на бизнеса на Хънтър. Арчър и синът на Байдън са били в борда на украинската енергийна компания Бурисма през 2014-та година, когато настоящият американски президент беше вицепрезидент на Барак Обама.

"Какво са продавали семейство Байдън? Само влияние и достъп до мрежата им. Това е схема за обогатяване на фамилията Байдън", каза Джеймс Комър - сенатор републиканец от Кентъки.

"За разлика от наглата злоупотреба с власт на президента Тръмп, няма доказателство, че президентът Байдън е замесен в разследването срещу сина му", отговори Джейми Раскин - сенатор демократ от Мериленд.

По-рано този месец републиканците разпространиха документ на ФБР с недоказани обвинения, че Джо и Хънтър Байдън са приели подкупи на стойност милиони долари от компанията Бурисма, която заемаше централна роля в процедурата по импийчмънт срещу президент Доналд Тръмп през 2019-та година, когато той беше обвинен, че е оказвал натиск върху Украйна да разследва бизнеса на Байдън в страната. Тръмп беше оправдан по тези обвинения. Името на Хънтър Байдън стана повод и за още атаки срещу американския президент - поводът дело, че не е платил данъци върху доходи от над 1 милион и половина долара, както и за незаконно притежание на оръжие. Първоначално Хънтър Байдън беше сключил сделка с федералните прокурори да се признае за виновен и да избегне дело - ход, който веднага провокира политически престрелки.

"Това продължава да показва системата на двойни стандарти в Америка. Ако сте основен политически опонент на президента, тогава те вкарват в затвора, но ако си син на държавния глава, получаваш сладка сделка", коментира Кевин Маккарти - председател на Долната камара на Конгреса на САЩ.

Републиканците вече обявиха, че разследването за финансовите операции на Хънтър Байдън може да доведе да започване на процедура по импийчмънт. А демократите отвърнаха на огъня с обвинения, че се измества фокуса от реалните проблеми на хората. Самият Джо Байдън продължава да се наслаждава на лятната си ваканция с каране на колело в Делауеър, а по-рано се шегуваше с идеята за импийчмънт.

"Републиканците ще трябва да намерят нещо друго, за да ме критикуват, след като инфлацията намалява. Може би ще решат да започнат процедура по импийчмънт, защото инфлацията пада, не знам", каза американският президент, цитиран от БНТ.

Процедури по импийчмънт е имало само срещу трима американски президенти - Андрю Джонсън , Бил Клинтън и Доналд Тръмп. Срещу нито един от тях не е повдигнато обвинение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай