Напрежение. Хутите заплашиха САЩ и Великобритания

Какво става

Напрежение. Хутите заплашиха САЩ и Великобритания | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Йеменските власти на групировката хути са наредили на служителите на ООН и на базираните в Сана хуманитарни организации от САЩ и Великобритания да напуснат страната в рамките на един месец, се посочва в документ и в изявление на представител на хутите от сряда, предава The Times of Israel.

Решението е следствие от това, че САЩ и Великобритания, с подкрепата на други държави, нанесоха удари по военни цели на свързаната с Иран групировка, която извършва нападения срещу търговски кораби в Червено море, за които твърди, че са свързани с Израел.

Миналата седмица правителството на САЩ също върна групировката в списъка на терористичните групи, тъй като Вашингтон се опитва да спре нападенията срещу международното корабоплаване в Червено море. Хутите заявиха, че нападенията им са в знак на солидарност с палестинците, докато Израел нанася удари в Газа.

"Министерството... би искало да подчертае, че трябва да информирате служителите и работниците с американско и британско гражданство да се подготвят да напуснат страната в рамките на 30 дни", се посочва в писмо, изпратено от външното министерство на хутите до изпълняващия длъжността хуманитарен координатор на ООН в Йемен Питър Хоукинс, цитиран от "Фокус".

В писмото също така се нарежда на чуждестранните организации да не наемат американски и британски граждани за операциите в Йемен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай