Наида може да е пътувала за Москва с 3 кг тротил

Извадиха болт от сърце във Волгоград

Наида може да е пътувала за Москва с 3 кг тротил | StandartNews.com

Волгоград. Метален болт от сърцето на един от ранените при атентата във Волгоград извадиха руски лекари, според които мъжът ще оцелее въпреки тежкото нараняване. Атентатът, при който загинаха 6 души, а 28 бяха ранени, бе извършен от жена камикадзе в понеделник в руския град. Експлозията била предизвикана от самоделно взривно устройство с мощност 2-3 кг тротилов еквивалент, което било натъпкано с болтове и други метални парчета.

Руските власти съобщиха, че на близките на загиналите ще бъдат изплатени по 1 млн. рубли (23 хил. евро). На тежко ранените - по 400 хил., а на леко пострадалите - по 100 хил. рубли. Лекари и психолози от здравното министерство и министерството на извънредните ситуации пристигнаха в областния център със самолет, за да обмислят възможността ранените да бъдат извозени за лечение в Москва.

Бомбата е била взривена от дагестанката Наида Асиялова, планирала атентата заедно със съпруга си Дмитрий Соколов. През 2012 г. Соколов е обявен за общонационално издирване, но успява да се укрие. Руските медии се питаха дали всъщност Наида не е планирала да взриви бомбата в столицата Москва. Според медиите атентаторката е пътувала от Махачкала за руската столица.

Установено е, че Асиялова е пристигнала във Волгоград от Махачкала с автобус, който е пътувал за Москва. По неустановена причина тя е слязла от автобуса в района на Волгоградската академия на МВР приблизително един час преди извършването на терористичното нападение", съобщи говорителят на руския Следствен комитет Владимир Маркин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Днес във Волгоградска област бе обявен тридневен траур. Държавната дума на Русия почете с едноминутно мълчание жертвите от самоубийствения атентат. В цялата Волгородска област пък бе въведен режим на повишена терористична опасност. "С постановление на губернатора е взето решение да се въведе режим на повишена терористична опасност за срок от 15 дни, считано от 21 октомври", съобщиха от регионалната антитерористична комисия.

В града се затяга контролът в обществения транспорт. Всички служители, заети в обществения транспорт, се инструктират за неотложни действия в случай на подозрителни лица или предмети. Всички автобуси и маршрутни таксита са подлагани на щателни проверки, преди да се отправят по маршрута си, както и на крайните им спирки. Освен това шофьорите ще напомнят на пътниците чрез високоговорителя, че трябва проявяват бдителност.

Мъжът й - Жирафа, сглобил шахидския пояс

Руските служби издирват 21-годишния съпруг на жената камикадзе Наида Асиялова Дмитрий Соколов. Не е изключено именно той да е подготвил атентаторката за нападението във волгоградския автобус. Предполага се също така, че Соколов има участие и в други терористични атаки.

Според някои информации младежът, който е с десет години по-млад от Наида, приел идеята на уахабизма още през 2010 г. именно под влияние на жената. Същата година той приел ислямското име Абдул Джабар и редовно започнал да посещава джамията. Дмитрий и Наида се запознали в един от московските университети, където и двамата посещавали курсове по арабски език. Според майката на момчето обаче двамата се запознали в интернет. Между двамата се породили близки отношения, а не след дълго Соколов се присъединил към терористите в Дагестан. Не е изключено момчето да е било привлечено към Наида и от съчувствие, тъй като момичето било тежко болно.

В социалните мрежи дори могат да бъдат открити призиви да й се помогне, тъй като страда от сериозно заболяване на костите. "Тя има проблем с устната кухина, от раните й тече гной, костите й отслабват, зрението се влошава, тъй като всичко е взаимосвързано. Тя не може да спи от силните болки, на болкоуспокоителни е, нужна й е спешна операция. За целта трябват 200 хил. рубли. Момичето е израснало в детски дом, родителите й са се отказали от нея още когато е била дете", се казва в призив в интернет. Някои обаче предполагат, че не е изключено тази история да е за заблуда, за да се събират пари за терористите.

Оказва се, че всички роднини на Наида са живи, но тя престанала да общува с тях през 2010 г. Майка й Равзат Асиялова разказа пред журналисти, че отдавна не поддържа връзка с дъщеря си. Тя рядко се обаждала вкъщи, тъй като не й се слушали упреци за връзките й с терористите. Според майка й първоначално Наида била омъжена за турчин, а преди това си била съвсем "нормална". Наида се развела с първия си мъж и се събрала с Дмитрий Соколов. Именно по това време момичето започнало да носи хиджаб и се увлякла по радикални идеи.

Самият Соколов пък изчезнал от дома си през 2012 г. Той живеел заедно с майка си и баща си, който бил професионален военен. "Синът ми изчезна през юли 2012 г. Отиде по работа в Москва. Последния път, когато се чухме, каза, че е с приятели. След това телефонът му все беше извън обхват. И оттогава нямаме никаква връзка с него", разказва още преди една година майката Олга Соколова. Близките му започнали да го издирват, включително и чрез телевизионното предаване "Чакай ме". Приятелите на Дима не могат да повярват, че е възможно той да стои зад атентата във Волгоград. Той бил тих младеж, държал се малко особено, а през последната година никой не го бил виждал в университета.

Според запознати той бил затворен човек, който лесно се поддавал на чуждо влияние. Възможно е Наида, която активно вербувала привърженици за уахабизма, да се е възползвала от това. Соколов активно започнал да се интересува от действията на групировките в Северен Кавказ и започнал да изучава как се правят взривни устройства. Той заминал за Дагестан и станал част от т. нар. "банда от Махачкала".

Предполага се, че той е направил шахидския пояс за терористката, извършила атентат на 25 май в центъра на Махачкала. Пак той направил бомбите за две нападения през август в дагестанската столица. Според някои източници преди две седмици Соколов бил включен в списъка на най-опасните терористи, действащи на територията на Дагестан. В него той фигурирарал с прякора си Жирафа или Абдулджабар и с две снимки - от времена, когато е изчезнал от Москва, и след обучението му при дагестанските бойци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай