НА ЖИВО с картина: Започва походът в Париж

НА ЖИВО с картина: Започва походът в Париж | StandartNews.com

Париж. Десетки хиляди хора са се събрали на площад „Република" във френската столица Париж за началото на шествието срещу тероризма, информират световните медии.

Събитието се провежда в отговор на серията джихадистки атентати във Франция, които отнеха живота на 17 души.

Участниците в събитието издигат френския флаг и надписи „Аз съм Шарли", като се очаква да се включат близо един милион души. 

Десетки държавни лидери от Европа, включително премиерите на Германия, Великобритания, Испания, Италия и почти всички държави от ЕС, както и българският министър-председател Бойко Борисов.

Присъстват и лидери от Северна Америка, Близкия изток и Африка, както и целият интелектуален елит на Франция и мнозина писатели, актьори, драматурзи от цял свят.

Днес Париж е столицата на света, заяви по-рано президентът на Френската република Франсоа Оланд пред членовете на правителството, събрали се в Елисейския дворец. Цялата страна ще се извиси към най-доброто, добави държавният глава по повод марша, който е в отговор на кървавите джихадистки атаки, отнели живота на 17 души във Франция и предизвикали шок в света.

По-рано американският министър на правосъдието Ерик Холдър съобщи, че Вашингтон ще бъдат домакин на 18 февруари на среща на върха, на която ще бъдат обсъдени средствата за борба срещу "насилствения екстремизъм в света".

Министрите на вътрешните работи на 11 европейски държави, които се срещнаха по-рано през деня, пък призоваха за засилване на контрола по външните граници на Евросъюза и за задълбочаване на сътрудничеството между интернет операторите, за да се пресекат екстремистките сайтове. Това се казва в декларация, приета днес на съвещание в Париж по въпросите на борбата срещу тероризма с участието на Холдър, допълва БГНЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай