На старта : здраво разминаване между Брюксел и Лондон

ЕС и Великобритания са отчели днес дълбоки различия

На старта : здраво разминаване между Брюксел и Лондон | StandartNews.com

ЕС и Великобритания са отчели днес дълбоки различия в преговорните си становища по споразумението за бъдещите отношения. Това съобщи главният преговарящ на ЕС Мишел Барние след първия кръг от преговорите, започнали в Брюксел в началото на седмицата.

Засега двете страни се разминават във вижданията си за еднаквите изисквания за дейността на дружествата; за правното и полицейското сътрудничество; за обхвата на бъдещото споразумение; за правилата за риболов.

Барние съобщи, че преговорите се водят от общо 620 души в двете делегации.

Главният европейски преговарящ добави, че изглежда засега последиците от оттеглянето на Великобритания от ЕС се подценяват. Той даде пример с вноса на автомобили и медицински изделия в ЕС от Великобритания, за които от 1 януари догодина няма да бъде достатъчно да бъдат снабдени само с британски сертификати. Целият двустранен внос и износ от догодина ще подлежи на проверка, поясни Барние.

Следващият кръг от двустранните преговори ще бъде в Лондон, посочи той. Барние заяви, че независимо дали до края на годината ще бъде постигнато ново споразумение с Великобритания, за ЕС тази страна ще остане съсед, приятел и съюзник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай