Събота,

Мъск скара политиците в САЩ както снарядите у нас

От: Стандарт -
910
Мъск скара политиците в САЩ както снарядите у нас
A
A
A

Конгресмени от Републиканската партия в САЩ приветстваха новината, че милиардерът Илон Мъск е купил Twitter, а техни колеги от Демократическата партия осъдиха сделката като "опасна за демокрацията", предаде Ройтерс.

Мъск, който казва за себе си, че е ревностен привърженик на свободното слово, сключи вчера сделка за купуването на влиятелната социална мрежа за 44 милиарда долара.

Консерватори многократно са обвинявали Twitter, че заглушава гласовете на хората с десни възгледи. Те приветстваха перспективата за по-малко контрол под ръководството на Мъск, който в миналото е критикувал работата на модераторите в Twitter.

"Свободното слово се завръща", написа в Twitter конгресменът републиканец Джим Джордан. "Надявам се, че Илон Мъск ще помогне да се ограничат големите технологични компании в цензурирането на потребители с различна гледна точка", каза сенаторката републиканка Марша Блакбърн.

На фона на опасения от страна на правозащитници, че сделката може да доведе до неограничен поток от реч на омразата, народни представители от Демократическата партия призоваха за повече отчетност. Сенаторката Елизабет Уорън заяви, че придобиването на Twitter от Мъск е "опасно за нашата демокрация".

"Милиардери като Илон Мъск играят по различни правила от всички останали, като трупат власт в своя собствена изгода. Нуждаем се от данък върху богатството и солидни правила, за да търсим отчетност от страна на големите технологични компании", добави тя.

Говорителката на Белия дом Джен Саки отказа да коментира директно сделката, но каза: "Президентът отдавана говори за безпокойството си от силата на социалните мрежи, в това число Twitter и други, да разпространяват дезинформация", пише dir.bg.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com