Мъск прати частен кораб в Космоса. Кой е на него

За първи път частна мисия отива на МКС

Мъск прати частен кораб в Космоса. Кой е на него | StandartNews.com

Компанията на милиардера Илон Мъск SpaceX изпрати първия частен екипаж от астронавти на Международната космическа станция. Пътешествието ще трае 10 дни, съобщава Bloomberg.

Полетът съвместно със SpaceX е организиран от американската компания Axiom Space, която също планира да създаде търговски сегмент на МКС. Освен това Axiom Space ще строи нова МКС, тъй като се очаква сегашната да бъде изведена от експлоатация до края на десетилетието.

Екипажът включва 4 души: пенсионираният астронавт Майкъл Лопес-Алегрия, както и трима финансисти от САЩ, Канада и Израел. Всеки от тях е заплатил около 55 милиона долара за билета си, потвърждава пред Bloomberg съоснователят на Axiom Кам Гафарян. Програмата на пътешествието включва търговски мероприятия, лабораторни експерименти, а също и кухня, създадена от испанско-американския шеф-готвач и ресторантьор Хосе Андерсън

Очаква се екипажът на Axiom Space да пристигне на МКС в неделя в 0:45 часа българско време и да се върне на Земята на 18 април. На МКС той ще бъде посрещнат на МКС от астронавтите на НАСА и ЕКА, както и от руските космонавти Сергей Корсаков, Олег Артемиев и Денис Матвеев от Русия. Въпреки че ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин говори за край на сътрудничеството по МКС, заместник-администраторът на НАСА по космическите операции Кати Лудерс казва пред Bloomberg, че МКС остава спокойно място. НАСА увеличава поръчките за полети на SpaceX Crew Dragon, за да намали зависимостта от руския космически кораб "Союз"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай