Мъск най-сетне си призна! Какво е "вирус на будния ум"

Служителка го обвини, че ъссипал кариерата й със сексуален тормоз

Мъск най-сетне си призна! Какво е "вирус на будния ум" | StandartNews.com

Илон Мъск е готов да отложи полета до Марс в името на политическата борба. Милиардерът написа в Twitter, че става политически активен, за да спре „вируса на будния ум“ да попречи на човечеството да достигне Марс. По-рано Мъск публикува в платформата, че "политическите атаки" срещу него "ще ескалират драстично през следващите месеци", съобщава Business Insider, цитиран от actualno.com.

Един от потребителите в Twitter попита предприемача: „Опитвате се да изпратите човечеството на Марс и да предупредите обществеността за опасността от изкуствения интелект. Защо да саботирате тези важни цели, като навлизате в политически спорове? Струва ли си?“ В отговор Мъск написа: „Освен ако не бъде спрян, вирусът на будния ум ще унищожи цивилизацията и човечеството никога няма да стигне до Марс.“

През последния месец Мъск споменава няколко пъти „вируса на будния ум“. В сряда, на 18 май, той нарече Йейл „епицентър на вируса на будния ум, който се опитва да унищожи цивилизацията“. Въпреки че Мъск не обяснява какво според него представлява „вирусът на будния ум“, думата „събуди се“ е използвана от десни фигури за подигравка на прогресивните каузи. А през април Мъск използва термина в туит, заявявайки, че той е направил Netflix „негледаем“. По такъв начин милиардерът обясни защо според него платформата е започнала бързо да губи абонати. Впрочем Мъск не уточни какво съдържание точно смята за „негледаемо“.

Също така Мъск все по-критично се отнася към Демократическата партия на САЩ, наричайки я „партията на разделението и омразата“. Той потвърди, че ще гласува за републиканците на предстоящите избори.

Коментарите на Мъск  дойдоха след статия в Insider, в която се описва как неговата аерокосмическа фирма SpaceX е платила на бивша стюардеса на компанията 250 000 долара, за да уреди иск за сексуално неправомерно поведение срещу милиардера.

Според твърденията на бившата служителка през 2016 г., по време на полет до Лондон предприемачът я извикал в каютата си, където се съблякъл и предложил да ѝ купи кон в замяна на еротичен масаж, съобщава Insider, като се позовава на изявление на приятелка на бившата стюардеса и данни от редица документи.

През 2018 г., смятайки, че отхвърлянето на предложението на Мъск е засегнало кариерните ѝ възможности в SpaceX, служителката наела адвокат и подала жалба до отдела за човешки ресурси на компанията, в която подробно описала инцидента. След това стюардесата и нейният адвокат били поканени в SpaceX, за да сключат споразумение за прекратяване на трудовото правоотношение.

Според Insider компанията е платила на стюардесата 250 000 долара като обезщетение, при условие че не завежда дело срещу Мъск за сексуално неправомерно поведение. Представители на изданието се свързали с Илон Мъск за коментар. Милиардерът обаче изпратил имейл с молба за повече време за отговор и заявил, че „в тази история има още много интересни неща“. „Ако бях склонен към сексуален тормоз, това едва ли щеше да е първият случай в цялата ми 30-годишна кариера, в който това щеше да излезе наяве“, написа Мъск, като нарече обвиненията „политически мотивиран ход“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай