Може ли да се предотврати войната? Говорят лидери и дипломати

Ще бъде ли овладяна ситуацията с Украйна?

Може ли да се предотврати войната? Говорят лидери и дипломати | StandartNews.com

Все още има шанс за споразумение със Съединените щати и НАТО по въпросите на сигурността в Европа. Руският отговор на получените от Вашингтон и Брюксел документи вече е готов, заяви министърът на външните работи Сергей Лавров на среща в Кремъл с президента Владимир Путин, съобщи БНР.

Лавров заяви, че в отговорите си на руските предложения за взаимни гаранции за сигурност Съединените щати и НАТО са пренебрегнали трите ключови искания на Москва: Алиансът да не се разширява повече на изток, да изтегли военната си инфраструктура в Европа на позициите от 1997г. и  да не разполага ударни оръжейни системи в близост до руските граници. Лавров оцени втората част на американския отговор като конструктивна.

"В нея са предвидени конкретни мерки за решаване на проблема с ракетите със среден и по-малък обсег, след като американците разрушиха съответния договор. Там се съдържат и конкретни предложения по редица мерки за намаляване на военния риск, мерки за доверие и военна прозрачност".

Лавров препоръча продължава не диалога. Владимир Путин попита дали изобщо е възможно споразумение по ключовите въпроси или Западът просто се опитва да въвлече Русия в безкраен преговорен процес без логически завършек.  

"Неведнъж предупредихме, и вие, и други представители на Руската федерация, че е недопустимо да се водят безкрайни разговори по въпроси, които трябва да бъдат решени сега. Все пак, в качеството ми на министър на външните работи, трябва да каже, че винаги има шанс", отговори Лавров. 

Утре за среща с Владимир Путин в Москва пристига германският канцлер Олаф Шолц. Също утре Сергей Лавров ще разговаря с полския министър на външните работи Збигнев Рау, а в четвъртък - с италианския първи дипломат Луиджи ди Майо.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън и британският премиер Борис Джонсън заявиха, че смятат, че все още има шансове за постигане на дипломатическо решение на кризата, възникнала около Украйна, се казва в съобщение от кабинета на ръководителя на британското правителство след разговор между двамата, продължил 40 минути, съобщава ТАСС.

„Премиерът и президентът Байдън се информираха взаимно за съдържанието на разговорите, които проведоха с други световни лидери. Те се съгласиха, че жизненоважният прозорец за дипломацията остава отворен и че Русия все още може да отстъпи, като престане да заплашва Украйна“, се отбелязва в съобщение от кабинета на министър-председателя.

В документа също така се отбелязва, че по мнението на двамата лидери „всяко по-нататъшно нахлуване в Украйна ще доведе до продължителна криза за Русия“ и ще доведе до дълбоки негативни последици за целия свят. По-специално западните страни ще приложат мащабен пакет от санкции срещу Москва в случай на „ескалация на руската агресия“. Джонсън и Байдън също така „подчертаха необходимостта от намаляване на зависимостта на европейските страни от руския газ“, което би било „най-големият удар по стратегическите интереси на Русия“.

„Премиерът и президентът се съгласиха да останат в тесни контакти на фона на развиващата се ситуация“, отбелязват от „Даунинг стрийт“.

По-рано Джонсън призова всички страни да участват в диалог, насочен към предотвратяване на конфликта в Украйна. В същото време той добави, че по време на такъв диалог НАТО не може да "търгува суверенните права на украинците, които искат членство" в алианса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай