Москва закрива РИА Новости

Москва закрива РИА Новости | StandartNews.com

Москва. Руският президент Владимир Путин е подписал в понедленик указ, с който се закрива информационната агенция РИА Новости, предаде БНР.

Агенцията ще бъде реформирана и ще работи под името Русия Днес.

Реорганизацията на РИА Новости и други държавни медии е насочена към намаляване на разходите и повишаване на ефективността, съобщиха от администрацията на Кремъл.

Първият проблем е по-рационално използване на бюджетните средства, разпределени за държавни информационни ресурси. Ние говорим за намаляване, а не за увеличаване на техния размер", заяви ръководителят на администрацията на Кремъл Сергей Иванов, отбелязвайки, че бюджетните разходи през 2014 г. за тази дейност са намалени.

"Русия води независима политика, твърдо защитаваща националните интереси. Ние трябва да казваме истината, за да я направим достъпна за колкото може повече хора", подчерта той.

РИА Новости датира от 1941 година, когато на 24 юни е създадено Съветско Информационно Бюро „Совинформбюро". През 1961 година Совинформбюро се преобразува в Прес Агенция Новости - АПН.

27 юли 1990 на база на АПН е създадена Информационна Агенция Новости - ИАН. ИАН има представителства в 120 държави и издава 13 илюстровани списания е вестници.

Есента на 1991 г. ИАН се преобразува в Руска Информационна Агенция Новости. От 1993 г. РИА Новости се явява държавна информационно-аналитична агенция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай